Domů 9 Kalendář akcí 9 Výstava o Karlu Otčenáškovi na hradě Svojanov

Výstava o Karlu Otčenáškovi na hradě Svojanov

Dub 13, 2022

Místo akce: Místo akce:

Správa hradu Svojanov na Svitavsku na letošní sezonu připravila výstavu o životě arcibiskupa Karla Otčenáška v nově zpřístupněné galerii v bývalých konírnách v předhradí památky. Otevřena bude od 15. dubna. Výstava připomíná sté výročí jeho narození a 10. výročí jeho úmrtí. Výročí jsme si připomněli již v roce 2020 a 2021, ale když výstavu Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo, byla právě doba covidová, a tak ji mnoho návštěvníků nemělo šanci spatřit. Proto ji správa hradu ve spolupráci se spolkem Saeculum instalovala na Svojanově.

Výstava je členěná do několika částí. „Návštěvníci se dozvědí nejen o životě arcibiskupa Otčenáška, ale i spoustu informací o mládí a studiích, rovněž o jeho tajném vysvěcení i následném věznění,“ uvádí autorka výstavy Ludmila Žlábková. Součástí expozice jsou také fotografie a dokumenty z archivů, které se vztahují k různým obdobím arcibiskupova života, tedy i k zinscenovanému soudnímu procesu, kterým musel projít. Nechybí ani arcibiskupovy osobní věci. Zájemci se s životem Karla Otčenáška mohou seznámit do 30. 10. 2022.

V galerii svojanovského předhradí jsou k vidění také unikátní barokní sochy z morového sloupu v Poličce. Po jejich zrestaurování vytvořili odborníci věrné kopie, které je na původním místě na poličském náměstí nahradily. Originály světců jsou uložené v hradní galerii. Všichni tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si je pěkně zblízka.

Brány hradu Svojanov jsou o jarních slavnostech a po celý duben dokořán od 9 do 17 hodin, vždy od úterka do neděle.