Domů 9 Aktuality 9 Chtěl přinášet lidem spravedlnost, říká biskup Kajnek

Chtěl přinášet lidem spravedlnost, říká biskup Kajnek

Zář 4, 2020

Putovní výstava Arcibiskup Karel Otčenášek – 23. biskup královéhradecký (1920-2011), která je součástí celoročního projektu k oslavě stého výročí jeho narození, je celé září přístupná na valech zámku Pardubice. Výstava byla zahájena ve čtvrtek 3. září podvečerní vernisáží.

C„Výstava, kterou připravil spolek Saeculum, seznamuje návštěvníky s osudy Karla Otčenáška, připomíná jeho život a myšlenky zejména prostřednictvím řady archivních fotografií nebo vzpomínek pamětníků,“ uvedl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích, podle kterého je Karel Otčenášek je osobností, jež je nám příkladem, jak žít v pravdě a lásce. „Je velmi důležité tuto tradici udržovat a pěstovat a je zázrak za každého dalšího, kdo velké osobnosti připomíná a tu symboliku nese dál mezi nás,“ dodal Libánek.

Výstavě požehnal světící biskup Josef Kajnek, který také zavzpomínal na počátek 90. let, kdy si ho Karel Otčenášek pozval ke spolupráci při utváření nového, svobodného života v diecézi.

„Byly to těžké doby. Nikdo nás nic neučil, ani pana biskupa. Neměli jsme přímé předchůdce. Řešily se věci, uspořádávání do nových struktur. Prožívali jsme mnoho těžkých chvil a já si uvědomil, že ten generální vikář by měl tak trochu chránit svého sídelního biskupa,“ připomněl biskup Kajnek a pokračoval.

„Pan biskup měl takový dar, že když se s někým potkal, když s někým jednal, tak ten člověk byl najednou proměněný. Dodnes na to lidé vzpomínají a dodnes z toho ta diecéze žije.

S odstupem času vidím, jak si to pan biskup v těch kriminálech promeditoval. Všechno to, co pak realizoval a žil. Promyslil si, že chce být ne nějakým slavným teologem, ale že chce přinášet to lidské, a to porozumění mezi všemi lidmi,“ řekl Josef Kajnek.

Svou osobní vzpomínkou na setkání s Karlem Otčenáškem připojil i přítomný 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Pardubický kraj stejně jako město Pardubice podpořili uspořádání výstavy finančním příspěvkuem.

Výstavu uvedl i zakončil zvuk trubky, na níž z děl barokních autorů zahrál Jaroslav Zavřel, pedagog pardubické Základní umělecké školy Polabiny. Ze stejné školy je i Klára Litterová, která spolu s Ondřejem Doležalem přednesly dva texty o Karlu Otčenáškovi.

Výstava je volně přístupná denně od 8 do 18 hodin na valech areálu pardubického zámku.