Domů 9 Aktuality 9 Koncerty ku poctě Karla Otčenáška v Rybné nad Zdobnicí a Chotěborkách

Koncerty ku poctě Karla Otčenáška v Rybné nad Zdobnicí a Chotěborkách

Čvc 23, 2020

Karel Otčenášek byl duší velký příznivec sportu, však na své sportování, ať už šlo o fotbal nebo jízdu na kole, vzpomínal často. O hudbě tolik nemluvil, přesto ho provázela celým životem. Jeho zamilovanou písní byla prostá mariánská píseň Máti Páně přesvatá, která ho svou nekomplikovanou, ale o to silnější linkou provázela celým životem. Je nám proto ctí, že součástí projektu Století Karla Otčenáška je i minicyklus koncertů věnovaných jeho památce.  První z hudebních pořadů se uskuteční již o prázdninách.

Pořadatelé věnovali Karlu Otčenáškovi například závěrečný koncert festivalu Hudební léto na Chotěborkách. Uskuteční se v sobotu 29. srpna v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chotěborkách u Dvora Králové nad Labem. Vystoupí sbor Cantores Cantant, který pod vedením dirigenta Jakuba Hrubého uvede skladbu Missa Lux et orgo Jiřího Strejce. Za varhany usedne Václav Uhlíř. Koncert začne v 18 hodin. Mši svatou od 17 hodin slouží generální vikář Jan Paseka.

O týden později se tento koncert zopakuje i v rámci festivalu Rybenské hudební léto v kostele sv. Jakuba v Rybné nad Zdobnicí na Rychnovsku. Koncert se bude konat v neděli 6. září od 18 hodin.

Jak koncerty v rámci Rybenského hudebního léta, tak koncerty na Chotěborkách arcibiskup Karel Otčenášek osobně navštěvoval. A my srdečně zveme i na další koncerty v rámci obou festivalů. Více na přiložených plakátech obou akcí.

 

Kostelec nad Orlicí

Do minisérie koncertů na počest Karla Otčenáška patří také koncert klavíristy Matyáše Nováka a souboru Barocco sempre giovane: Pocta Johannu Sebastianu Bachovi, který se uskuteční v úterý 10. listopadu 2020 v Zrcadlovém sále Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.

Vstupenky je možné zakoupit na www.ticketportal.cz. Informace naleznete na www.kinskyartmedia.cz a ve vybraných informačních centrech a předprodejích po celé České republice.

 

Svatá Ludmila v hradecké filharmonii

Osobnost arcibiskupa Karla si připomene také Filharmonie Hradec Králové, která na mimořádném koncertě 25. dubna 2021 uvede pod vedením dirigenta Jiřího Petrdlíka oratorium Svatá Ludmila Antonína Dvořáka na text J. Vrchlického. Koncert se uskuteční v sále Filharmonie Hradec Králové.

Předprodej jednotlivých vstupenek na sezónu 2020/2021 začíná 1. srpna 2020. V tento den bude otevřena pokladna ve Filharmonii Hradec Králové: 9–12 hod., 13–17 hodin. Od stejného data lze vstupenky rezervovat a zakoupit na portálu www.HKpoint.