Domů 9 Aktuality 9 Foto kamínky – objektivem Anety Maclové

Foto kamínky – objektivem Anety Maclové

Čvn 21, 2020

Unikátní příležitost nahlédnout do soukromí arcibiskupa Karla Otčenáška v posledních letech jeho života přináší mimořádná kolekce fotografií Anety Maclové. Až do konce prázdnin je vystavena v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

„Na výstavě jsou fotky hlavně z posledních let života pana arcibiskupa. Měla jsem příležitost jej čas od času navštívit i v posledních týdnech, dokonce tři týdny úplně poslední jsme o něj pečovali spolu se zdravotními sestrami, pečovatelkami a dobrovolníky Oblastní charity Hradec Králové. Byl to neformální pilotní projekt domácí hospicové péče. Pro mne osobně velmi požehnaný čas,“ svěřila se Aneta Maclová.

Lidé, kteří Anetu Maclovou znají, si ji bez fotoaparátu téměř nedovedou představit. Její snímky v sobě mají pokoru a úctu k objektu fotografování. Ona sama se snaží do děje nevstupovat, nerežíruje ho, naopak tiše zachytí atmosféru okamžiku. Je empatická. Její snímky mluví a vyprávějí příběhy. Nepostrádají dynamiku, dramatičnost, ale současně jsou plny porozumění a rovnováhy.