Domů 9 Kalendář akcí 9 Letohradský triatlon

Letohradský triatlon

Čvc 11, 2020

Místo akce: Letohrad

Jednou z organizací, která se připojila k oslavám stého výročí narození Karla Otčenáška je také katolická sportovní organizace OREL. Není to náhodou, vždyť pan arcibiskup byl až do roku 2007 jejím aktivním členem. Vášnivým sportovcem on byl totiž již od mládí.

„Jsem ročník 1935. Bylo mi deset let, když Karel Otčenášek přišel do Týnce nad Labem. Mám na něj takovou krásnou vzpomínku. Chodil s námi hrát fotbal. On měl pro sport buňky,“ zavzpomínal Horymír Žmolil z Týnce nad Labem, který zde spravuje místní muzeum. I dnešní kardinál Dominik Duka, Otčenáškův nástupce v hradeckém biskupském úřadu, novinářům říkal: „Největším fotbalovým expertem u nás na biskupství je arcibiskup Karel Otčenášek.“

LETOHRADSKÝ TRIATLON

Orel se připojil k projektu Století Karla Otčenáška několika akcemi. Bohužel úvodní turistický pochod z Týnce nad Labem do Kolína bylo nutné v letošním roce kvůli nouzovému stavu zrušit a uskuteční se za rok, další akce se již uskuteční. V sobotu 11. července to bude Letohradský triatlon, který bude probíhat v areálu tamního koupaliště.

Sportovní organizace OREL – katolická sportovní organizace, založená počátkem 20. století. V jejích téměř 250 jednotách, rozdělených do 23 žup, se sdružuje přes 18 tisíc členů. Nejčastějšími sporty, které provozují je florbal, malá kopaná, stolní tenis a gymnastická cvičení. Primárním cílem Orla je podpora sportu a výchova mladých lidí a dětí prostřednictvím sportovních aktivit, a to na křesťanských základech. Orel chce dávat sportu smysl.