Domů 9 Kalendář akcí 9 Venkovní výstava o životě Karla Otčenáška

Venkovní výstava o životě Karla Otčenáška

Čvn 2, 2020

Místo akce: Hradec Králové

Exteriérová výstava Arcibiskup Karel Otčenášek – 23. biskup královéhradecký (1920-2011) je věnována Mons. Karlu Otčenáškovi, který by v březnu 2020 oslavil sté narozeniny. Rodák z Českého Meziříčí na Rychnovsku se nesmazatelně zapsal do moderních dějin Hradce Králové i celé královéhradecké diecéze. Byl osobním přítelem svatořečeného papeže Jana Pavla II. Zejména však byl člověkem, který vytrval v pevnosti víry navzdory totalitnímu režimu a současně nikdy nezapomněl na lidskost, přátelskost a respekt jednoho k druhému.

Výstava na šesti oboustranných panelech seznámí s osudy Mons. Karla Otčenáška, připomene jeho život a myšlenky nejen stručným textem, ale zejména prostřednictvím řady archivních fotografií nebo vzpomínek pamětníků. Opomenuta nezůstala ani celoživotní idea arcibiskupa Otčenáška univerzálního svatodušního spřátelování.

Výstava je situována do horního parteru  městských teras, které byly u příležitosti stého výročí narození Karla Otčenáška, čestného občana města, rozhodnutím zastupitelstva z března letošního roku pojmenovány jeho jménem.

Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 2. června 2020 v 15.30 hodin v prostoru Teras Karla Otčenáška v Hradci Králové (vchod z Bona Publica nebo z Gočárova schodiště).

Potrvá do 30. června 2020. Vstup zdarma

V červenci a srpnu bude umístěna v areálu zámku Opočno na Rychnovsku, v září se přesune do venkovní galerie Valy na zámku Pardubice.