Domů 9 Aktuality 9 Jižní hradecké terasy ponesou jméno Karla Otčenáška

Jižní hradecké terasy ponesou jméno Karla Otčenáška

Úno 9, 2020

Jižní terasy pod Velkým náměstím mezi schodištěm Bono publico a ulicí Na Kropáčce ponesou jméno po arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi, a to u příležitosti sto let od narození tohoto čestného občana Hradce Králové. Nové pojmenování v úterý 4. února schválila Rada města, připravovanou změnu ještě začátkem března projedná na svém zasedání zastupitelstvo.

„Podnět k pojmenování jižních teras jako terasy Karla Otčenáška přijala Komise pro pojmenování ulic od Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Jméno tohoto českého duchovního by mělo být v Hradci rozhodně k vidění. Věnoval se naplno rozvoji hradecké diecéze, a i přes životní komplikace se nevzdal svého poslání. Terasy jeho jméno, v případě, že jej schválí zastupitelé, ponesou ihned po projednání, tedy od 9. března. Slavnostní program k této události se pak uskuteční v květnu u příležitosti devátého výročí úmrtí Otčenáška,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Arcibiskup Karel Otčenášek, čestný občan města Hradec Králové, se narodil 13. dubna 1920 v Českém Meziříčí. Po maturitě na arcibiskupském gymnáziu v Praze odjel na začátku 2. světové války studovat Lateránskou univerzitu do Říma, kde byl na jaře 1945 slavnostně vysvěcen knězem. Po návratu nastoupil do duchovní služby postupně v Týnci nad Labem, Horní Rovni, Žamberku a Vrchlabí. Současně se stal vicerektorem diecézního semináře v Hradci Králové, kterým byl až do roku 1950. Téhož roku přijal bez nutného státního souhlasu, ale se souhlasem papeže Pia XII., v kapli sv. Karla Boromejského hradecké biskupské rezidence biskupské svěcení. Státní aparát tento akt později zhodnotil jako protistátní činnost a velezradu, za kterou byl mezi lety 1951–1962 vězněn. Po propuštění několik let pracoval v dělnické profesi, poté mu byl státní souhlas vrácen, ovšem musel odjet do farnosti mimo hradeckou diecézi (Trmice u Ústí nad Labem).  Biskupského úřadu se mohl ujmout až po 40 letech. V úřadu sídelního biskupa působil do roku 1998, kdy byl vystřídán Dominikem Dukou. Pro jeho zásluhy mu byl papežem Janem Pavlem II., jehož byl osobním přítelem, roku 1998 udělen osobní titul arcibiskupa. Zemřel 23. května 2011 a pohřben je v kryptě katedrály sv. Ducha v Hradci Králové.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí magistrátu Hradec Králové

Foto archiv hradeckralove.cz